Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Ut till landet när det är kris?

28 Mar , 2020, 11.21 Clara Lindqvist

 

Oftast brukar det se ut såhär på Sibbe när jag endera åker på jobb eller kommer hem. De senaste veckorna har det inte varit så många som åkt upp men hemåt har det varit lite annorlunda.

När jag kommit hem har det mest sett ut såhär på Sibbes däck. Helt tydligt tycker många att det är bättre att vara på landet när viruset härjar runtomkring. Nu vill ändå regeringen att man inte skall vara på sin sommarstuga i detta läge och uppmanar folk att lämna sina sommarstugor.

Jag kan förstå tanken med att man inte kan börja hämta alla från sina sommarstugor med ambulans eller helikopter och mindre sjukhus kan bli överbelastade. Nu skulle jag tro att väldigt många av sommargästerna Sibbo skärgård också hör till HUS så för dem gäller ju samma sjukhus men transporten är annorlunda och kan bli problem.

Om detta skulle vara ett vanligt år så skulle vi med stor sannolikhet kunna ha menföre på kommande och då skulle jag nog absolut aldrig rekommendera någon att komma ut till sommarstugan om detta virus skulle vara aktuellt. Det har jag många gånger tänkt på vid menföre och påsk när Sibbe brukar vara fullt med folk som skall ut till sin stuga, att tänker någon månne på vad det betyder om man får ett sjukdomsanfall ute på sin holme? Det är ju nog svårt att alltid vara beredd på allt som kan hända men tanken har slagit mig.

Men förutom just transport till sjukhus så förstår jag att många vill ut till sin stuga. När man känner sig helt frisk, kan ta bilen till sin båtplats och åka ut.Betydligt lättare att vara på landet där man obehindrat kan gå ut åtminstone på sin egen tomt. Och så finns det ju obegränsat med saker att göra.

Den här artikeln här längst ner publicerades i tisdags och efter det har det bara blivit värre. Så tror nog i alla fall att det är bäst att alla hålls hemma men jag tycker det är bra att reflektera över att det kanske inte är så illa ur ett samhällsperspektiv att bo lite mer utspritt.

Traditionellt har samhällspanerare enbart fokuserat på hur utveckla centran och hur göra allt mer kostnadseffektivt. Men kanske det faktiskt finns fördelar med att alla inte bor koncentrerat. Fördelar som många av oss har försökt påvisa men det har klingat för döva öron.

Vi som har velat se en utveckling av Sibbo som ett pärlband av byar, har fått inse att vi i Finland inte har planerare som är bra på att planera landsbygd. Alla vill planera städer och mindre centra. Dags att även börja planera vår landsbygd på ett vettigt sätt?

Detta alltså under normala omständigheter, nu i kris skall vi alla följa de instruktioner staten ger, börjar vi alla tänka själv är vi i verklig kris.

https://www.ostnyland.fi/artikel/retratt-till-sommarstugan-kraver-eftertanke/

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *