Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Svampförundran

31 Oct , 2021, 20.09 Clara Lindqvist

 

För några år sedan läste jag Maria Borelius bok Hälsorevolutionen och tyckte mycket om hennes tankar om hur man skall leva ett hälsosamt liv och framförallt varför. Alla tankar om sömn, mat och motion var inte svår att anamma men hennes tankar om förundran var lite svårare att förstå. Och varför det är så viktigt är inte helt klart men man vet att det är viktigt för oss människor att låta oss förundras, vi mår bra av det. Och man kan förundras av mycket men det är särskilt olika naturupplevelser som är viktiga.

Det som forskare märkt är det finns två typer av naturupplevelser som gör en förundrad och det ena är stora landskap. Detta är nu en av de ställen där man kan se nästan till Estland från den högsta punkten på Simsalö och det är en härlig plats att stå och låta sig förundras över det storslagna.

Sedan finns det många ställen i skärgården där man kan se ut över stora öppna landskap. Ett populärt ställe att gå till på Simsalö är sandstranden på öns södra sida. Och jag tror nog att en av attraktionskraften med just den stranden är att när man går genom skogen och kommer ut till stranden så breder ett stort och öppet landskap ut sig och man blir förundrad.

Och den andra naturupplevelsen som de flesta människor känner förundrad för, är solnedgångar. Fast vi människor sett tusentals solnedgångar så upphör vi aldrig att förundras över dem och vi kan sitta och se på en solnedgång i timmar.

Så det är inte bara vackert att se på dylika landskap utan det är faktiskt hälsosamt för oss människor. Och det är mycket vi kan förundras över; musik, konst, sport, litteratur, dataspel eller vad det nu kan vara som gör oss glada.

Men när jag denna höst gått i svampskogen så tycker jag att en del av förtjusningen med att gå där i skogen och spana, är känslan när man plötsligt ser och hittar något oväntat.

Där står svampen jag letat efter och jag fylls omedelbart av ett glädjerus.

Och alltid är det inte svampar man kan äta utan det kan vara svampar som ser roliga ut, där de plötsligt står i en glänta i skogen.

Svampar kommer ibland upp på samma ställe år efter år men inte alla svampar. Ibland får man verkligen gå länge i skogen före man ser en endaste svamp men när man sedan hittar den så kan man bli alldeles hänförd. Så nu har jag kommit på att just detta är bra för hälsan, inte bara att äta svamprätter utan även att leta efter dem. Så jag kommer att fortsätta plocka =)

Läs också

3 kommentarer

  1. Åke skriver:

    Svanören önskar God Jul o Gott Nytt År 2022

  2. Åke Holm skriver:

    Svamp är super gott! Svanören

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *