Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Risubacka äppelmusteri!

Äpple, päppel, piron, päron, puff! Vad skall man göra av alla äppel??? De som har mycket äppel vet hur jobbigt det kan vara när man ser alla fina äppel ligga på marken och fara illa till slut. Vi har flere gånger funderat på att föra till ett äppelmusteri men det har nu inte blivit av.

Men nu gjorde pojkarna och Jöje slag i saken och byggde ett eget äppelmusteri. Tänkte nog när de började att vad skall detta bli men jättegod äppelsaft blev det ju!

Först byggde de en låda med en rund träbit i mitten. Träbiten har en metallstång rakt igenom och sedan är den fullspikad med spik. Så sätter man äpplena i lådan och snurrar runt med en borr.

Då blir äpplena såhär och så packar man in dem i ett tyg som inte är alltför tätt men skall ändå hålla att pressas.

Sedan sätter man paketet på en ugnsplåt som har ett hål i ena hörnet och lägger plankor på och sedan en dunk på allt. Sedan spänner man dunken så att paketet med äpplena pressas hårt och saften börjar rinna ut och sedan genom hålet i plåten ner i en kanna.

Så hettar man upp saften till mellan 78 och 82 grader för pastörisering.

Och till slut häller man saften i en bag in box och Voilà!!! Så har man jättegod egen äppelsaft.