Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Svamp ger fina färger

20 Sep , 2017, 19.48 Clara Lindqvist

 

Den här vackra höstdagen bestämde sig jag och min goda vän Babsan, som också bor på Simsalö, att färga garn med svamp. Vi älskar båda att handarbeta med olika saker och för över tjugo år sen börja vi färga garn med svamp.

Första gången vi färga var vi inte lika fiffiga som nu. Det är så krångligt att göra upp eld ute så vi tänkte att det går lika bra inomhus. Sagt och gjort, vi plockade svamp och ställde oss i Babsans kök och börja med att koka svampen. Efter en tid sa Babsan att hon är lite trött och lade sig på soffan. Jag fortsatte att veva i svampen som puttra på spisen och så blev även jag trött så jag lade mig på den andra soffan. …. Plötsligt insåg jag att det här ju inte var ok och ruska om Babsan, vi gick ut och ringde giftcentralen. Och mycket riktigt, vi hade fått svampens gift i oss via röken….

Så det har vi nu lärt oss, att inne färgar  vi inte med dessa svampar.

Den här svampen heter Rödskivig kanelspindling. Finns många svampar som man kan färga med, men den röda färgen som denna svamp ger är såå fin.

 

Såhär gör man:

1. Koka svampen ca 30 min.

2. Beta garnet ( ”koka” garnet ) med alun ca 60 min , alun köper man på apoteket och det gör att garnet öppnar sina fibrer och släpper in färgen.

3. Sila bort svampbitarna, sätt till vatten, ca 10 liter för 100 g garn och lägg ner det uppvärmda garnet, om vattnet är för hett så tovar sig garnet.

4. Håll vattnet sjudande men inte så det kokar i ca 1 timme.

5. Låt garnet ligga i vattnet tills vattnet kallnat och ta sen upp och skölj det.

 

Vi har färgat många gånger och alltid är det lika roligt.Fördelen med att färga med svamp är att det behövs mindre svamp än vad det t.ex behövs växter för att färga. Och fina färger blir det.

 

 

Läs också

4 kommentarer

  1. Barbro skriver:

    Såå roligt och spännande varje gång. Man kan aldrig vara säker på vilken färg det blir. Svamparna är lite säkrare än växter. Vilken färg det blir av växter beror på var och när de är plockade.

  2. Kitta skriver:

    Härliga färger! Duktiga ni!

  3. Marica Brandt-Pihlström skriver:

    Låter helt super kiva. Vackert.!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *