Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Vi hjälper naturen

7 Apr , 2020, 16.42 Clara Lindqvist

 

I skärgården hör det till att mata andungar som kommer simmande med sin mamma till bryggan eller till stranden och jag tror att de flesta som vuxit upp vid vatten har matat andungar. Jag försökte lära vår katt Nelly att äta lite vitkindade gässungar men det gick inte så bra. Nelly brydde sig inte om invasiva arter. Så när jag glatt satt och drack mitt morgonkaffe på trappan en sommarmorgon kommer Nelly stolt gående med en andunge som hon minsann lyckats fånga…. Svårt att förklara att nu blev det fel sort , att den fågeln vill vi absolut inte bli av med.

Men gräsänderna minskar och det enda jag tycker att vi har vid stranden är de vitkindade gässen, och dem finns det gott om . Vi skulle gärna ha kvar av gräsänderna så Ville googlade på nätet om att bygga bon till änder och så satte han och Jöje igång att bygga. Det blev ett fint gräsandsbo och på den övre bilden ser man hur den står i vattnet på en metallstång och smälter fint in i omgivningen. Nu är det bara att vänta på att någon gräsand kommer och vågar lägga sitt bo där.

En enda vitkindad gås kom idag till stranden och lite längre ut ligger kanadagässen och snart är de nog också på stranden.

Övriga fåglar som jag bongat medan jag distansarbetar hemifrån är:

gråhäger, fiskmås, vigg, skrake, ejder, kanadagås, grågås, bläsand,havsörn, svan, skäggdopping,strandskata och tyvärr skarvar.

Sedan är ju våra bin ett annat bekymmer, de håller också på att minska i antal och vi byggde ett bihotell förra året och nu piffade vi bara upp det lite. Just idag var det i Radio Vega program med Anders Ahlbrecht om vilka alla åtgärder man kan ta till för att locka bina att stanna och få dem att trivas. Så i år skall jag också prova på honungs eller sockerlösningar i trådgården. Risustaket har jag redan byggt och dem tycker också insekterna om.

Jag har också gjort ett litet fågelbad för fåglar, insekter och placerat det nära bihotellet för att bina säkert skall trivas.

Så nu är det bara att vänta på binas och gräsänderna invasion.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *