Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Hur skall man göra om man vill bo i skärgården?

5 Mar , 2020, 22.56 Clara Lindqvist

 

Idag var det härligt vårväder när jag kom hem så Grunne och jag gick ut på promenad. Känns ju nog konstigt att 5.3 gå omkring och titta på alla buskar som har löv, fåglar som sjunger och blomlökar som tittar fram. Men fint var det och gärna skulle fler människor kunna bo såhär.

För några veckor sen skrev jag blogginlägget Skall man få bygga och bo i skärgården och har nog under många år insett att det är en bra fråga. Det är faktiskt otroligt svårt att flytta till skärgården och bo året om. Det går bra om man äger en tomt som är planlagd för åretruntboende men det finns inte många sådana tomter och fler lär de inte bli.

När vi i Sibbo gjorde upp den nya byggnadsordningen så frågade jag varför det är så svårt att få bygglov i skärgården och då fick jag svaret att det finns två orsaker.

  1. Man vill bevara skönhetsvärdet
  2. Man vill bevara den känsliga miljön

Nåja , man kan ju se på detta på olika sätt men visst finns det skönhetsvärde på andra håll också. Och för det andra så undrar jag om en byggnad alltid sänker på skönhetsvärdet? Kan inte en byggnad även höja på skönhetsvärdet? Detta är en smaksak.

Och en känslig miljö finns det på många håll och det kan man ju ha system för, man kan via restriktioner och olika krav på tex avlopp och vatten, sophantering osv.

Det är också förbjudet att bo på sin sommarstuga, man kan inte flytta till sin sommarstuga. Det i sin tur gör att många ändå bor på sin sommarstuga men är skrivna på annat håll.

Men jag ser inte det förnuftiga i att helt förbjuda människor att bo året om i skärgården. För så blir det ju i praktiken då kommunen inte planlägger nya tomter för åretruntboende, man får inte bo på sin sommarstuga och man kan inte bygga en sidobostad.

Jag är glad att vi lyckades få vårt bygglov och att vi fick bygga här på Simsalö. Det är en härlig miljö att bo i och jag skulle unna fler människor att få bo såhär.

Hur skall man då göra om man vill bo året om i skärgården?

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *