Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Kriser och Remu Aaltonen

15 Mar , 2020, 22.25 Clara Lindqvist

 

Kändes speciellt att åka ut till Simsalö efter veckans jobb och allt som händer just nu med Coronan. Så att åka ut från Gumbostrand och styra kosan mot Simsalö kändes helt bra. Ganska lätt att hålla en meters avstånd till andra och också lätt att undvika större folksamlingar. Dessutom har man ju mycket extra ledig tid nu när alla evenemang blir inhiberade. Så man får riktigt fundera vad man skall göra med all extra tid.

Jag kände mig lite som Candide som har fått nog av världen, resor osv och säger ” det är väl talat men låt oss nu odla vår trädgård”. Så det är precis det jag gjort hela veckoslutet, fixat på min trädgård och så tidigt som jag nu lyckats börja så borde det ju betyda ett fantastiskt uppsving för trädgården. Nå, det återstår att se…

Har redan tidigare tänkt att man borde göra ännu mer för att kunna bli lite mer självförsörjande så man skulle klara sig ifall det skulle bli en kris av något slag. Det är främst det höga vattnet som gjort att vi funderat på hur det kan tänkas bli ifall vattennivån stiger ännu mer. Och vi har haft några långa elavbrott som också gör att man blir fundersam. För att inte tala om alla stormar. Och så kommer coronan med allt vad det innebär.

För ca trettio år sedan var jag på en hantverksmässa i Borgå där Remu Aaltonen talade om det viktiga med att kunna arbeta med sina händer. Han fick frågan om varför han tycker det är viktigt att man fortfarande har kvar den kunskapen. Remu svarade då att han tycker det är dumt att människan förlitar sig på att tekniken och samhället alltid finns till vår hjälp. Det skulle vara bra för människan att hålla kvar viss kunskap som att kunna hitta sin mat, kunna jaga och fiska, hugga ved, lite medicinalväxter osv.

Detta har jag ofta funderat på denna vinter med sitt exceptionella väder och också nu när viruset drabbar världen. Att det är bra att kunna klara sig själv och ha en liten beredskap. Och precis när jag skriver detta far strömmen igen…. och när det är såhär sent så får vi nog vänta till morgonen före någon ids komma ut och fixa elen. Bara att hoppas att det inte blir alltför kallt i natt.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *