Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Svårt att planera ibland

22 Feb , 2020, 11.02 Clara Lindqvist

 

Idag hade jag planerat ha brunch för mina vänner och hade införskaffat allt möjligt trevligt som vi skulle äta samtidigt som vi skulle förbättra världen och framförallt oss själva. Men…. jag hade ju inte riktigt läst väderprognosen. Bilden är från fredag morgon och när himlen ser ut så, då brukar det bli sämre väder. Min vän Viccus försökte också inflika att det ju nog lovas storm men nej, det tyckte jag inte var så farligt, lite vinande kring knutarna skall man ju nog klara av.

Men när jag sedan kom hem med Pörtö Line så meddelar chauffören Jyri att han inte mer på lördageftersmiddag kan köra till Gumbo för att det lovas högt vatten och då blir det problem med att komma i land i Gumbo.Han kan köra mina gäster ut på morgonen men sedan vet han inte riktigt med eftermiddagen och han föreslår att om han då kör till Kalkstrand på eftermiddagen för där kommer man bättre i land vid storm och högvatten.

Jaha, funderar och säger jag att jag meddelar senare och så traskar jag hem och frågar Jöje om han sedan kan köra upp våra gäster ifall Pörtö line inte kan. Det tror han nog att han kan.

Men då blir jag osäker, han tror….Jag kan ju inte ta ut gäster till Simsalö som jag TROR att jag kan få tilllbaka till Gumbo på dagen. Och jag inser att det ju kanske är lite onödigt att ta ut gäster just när stormen är på väg, så jag avbokar hela brunchen. Oftast blir inte vädret så farligt som det lovas men ibland blir det och hur skall man veta hur det blir denhär gången?

Så här sitter vi nu och ser hur vattnet stiger och stiger och är glada att vi bundit fast bryggor och bänkar och flyttat upp allt annat som kan tänkas åka iväg. Men samtidigt väldigt besviken över att jag inte kunde ha den dag jag planerat. Och skulle detta nu vara en engångsföreteelse så ingen fara men nog är det ofta jag får ta vädret i beaktande och det är svårt att långt på förhand veta hur vädret blir.

Det här var särskilt svårt då när jag flyttat hit och gärna ville leva detsamma liv som jag gjort på fastlandet. Och många gånger så åkte vi nog fast det kanske skulle ha varit bättre att stanna på Simsalö. Kommer särskilt ihåg en julafton för ca tjugo år sedan då det var meningen att vi skulle vara hos mina föräldrar i Östersundom. Isen var väldigt dålig i Kakusteinsundet och vi gick alla fem efter varann och drog på pulkor med julklapparna. På det svagaste stället hade vi en planka som Jöje lade ut och så gick vi över turvis. Bra gick det, men så där med lite perspektiv så kanske man kunde ha stannat hemma.

Fast det är just denhär känslan som man sedan blir med, när saker inte blir som man tänkt och det kan vara svårt att ställa om sig. Det här händer ju hela tiden i mångas liv men här på Simsalö så är det oftast vädret som ställer till det. Vilket har gjort att man alltid tar vädret i beaktande. När någon frågar om jag kan delta så mellan oktober- april funderar jag alltid på vädret först före jag svarar och ganska ofta är svaret ” bara vädret tillåter”Fast på de 25 åren jag bott här så har det ju ändrat i och med att farkosterna blivit bättre hela tiden.

Samtidigt är storm väldigt mysigt och jag tänder ljus här och där. Jöje ser till att vedspisen sprakar och jag är väldigt glad över vår vedspis, den skulle jag inte byta bort för allt smör i Småland. I senaste Marthabladet finns en bra artikel om hur myndigheterna uppmanar alla hushåll att ha beredskap för att klara sig 72 h på egen hand.Vi läser artiken med Jöje och konstaterat att det klarar vi med glans!

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *