Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

På Simsalö är vi bra på att kasta yxa!

18 Aug , 2019, 22.14 Clara Lindqvist

 

Eller vi och vi… jag själv kastar inte yxa men det gör många andra på Simsalö. Jöje har varit med sen början och skulle inte gärna missa en enda yxhuttning men denhär sommaren gick vårt program lite på yxhuttningsgångerna men avslutningen missade vi ändå inte. Det är inte bara Simsalöbor som deltar utan många kommer till Simsalö för att kasta yxa. För turister är det också roligt att komma och titta, lite speciellt är det nog att kasta yxor mot en måltavla.

Sibbo skärgårds yxhuttare har hållit på sen 2001 och då började de på Granö. Men sedan blev det så många som ville vara med och kasta så man flyttade yxhuttningen till Simsalö, bredvid brandlidret, som är kommunens mark. Där har man huttat sen dess och i år var det 27 deltagare den sista gången. Då premieras även den som fått mest poäng under året. I år var det Masen som vann, han hade kastat 61 poäng som mest.

Tävlingen tar ett par timmar då det är tre kastare per gång och alla kastar sex kast. Sedan kastar man ännu en gång sex kast. Efter det kastar man två gånger tre kast. Så alltsomallt kastar varje kastare 18 kast och så räknar man ihop poängen.

Den här sommaren var det fem tävlingar och på lördag var det alltså sista gången.

Efter prisutdelningen blev det en serenad för alla som fått pris.

Och efter det satt vi raskt fram bord och bänkar och snickrade ihop ett fint serveringsbord.

Och maten var verkligt god och vi åt!

Och det bästa av allt var att det var varmt och skönt och det kändes nog som sommar att kunna sitta ute en hel kväll och njuta.

Sen var det ju naturligtvis det att en del sångglada underhöll resten en stor del av kvällen….

Men tycker man om att sjunga, vilket jag faktiskt gör så är det fantastiskt att ha en trubadur som kan spela gitarr och man bara rycks med och vill sjunga mer och mer. Sen så här dagen efteråt undrar man hur roligt det är för alla sitta och lyssna men det tänkte vi inte på igår. Vi sjöng av hjärtas lust allt som Anders spelade bla Juankoski here I come, Jag tror , jag tror på sommaren, Five hundred miles och allt där emellan. Och naturligtvis min absoluta favorit som Anders spelat i många år och får jag bara chansen att sjunga så tar jag den: Let the midnight special ❤️

Tur för grannarna att det är ett år till följande yxhuttaravslutning…

Läs också

2 kommentarer

  1. Grunne skriver:

    Så trevligt det ser ut, med långbord och musik! Yxhuttningen skulle jag inte våga mej på…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *