Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Grått, gråare, gråast! Men julpyssel gör en på bättre humör.

9 Dec , 2018, 21.27 Clara Lindqvist

 

Den här självständigheten har vädret inte precis varit det bästa, förutom just 6.12, då var vädret bra men annars har det bara varit grått, grått, grått. Så för att lite få julstämning bjöd jag in några vänner till julpyssel på Simsalö. Tänkte att man genom att fixa och pyssla får fram lite julstämning.

Och vi gjorde godis,chutney,dukka och kransar.

 

Men det som var en riktig höjdare var att göra bivaxdukar. Det var min granne Babsan som började göra dem och det är helt fantastiskt. Det är meningen att man använder bivaxduk istället för gladpac och liknande, att tillsluta burkar och sådant som man vill lägga i tex. kylskåpet.

Man tar ett bomullstyg och lägger bivax på halva delen, viker ihop den och sen sätter men in det i ugnen på ca 150 och väntar tills vaxet smält.

Så tar man ut dukarna och drar med någon spatel som har vassa kanter så att bivaxet breder ut sig över hela duken. Sedan låter man det torka och Voilà! Duken är klar.

När man sedan skall använda duken så lägger man duken över kärlet och viker ner kanterna. Så håller man i en stund med sina händer och då sätter sig bivaxduken runt kärlet och håller bra i kylskåpet.

Vi blev väldigt nöjda med våra dukar!!!

 

Idag hade vi ännu julpyssel på Simsalö gamla folkskola och fortsatte med att göra bivaxdukar och lite annat.

Och visst känns det ju som att julen är på väg, trots vädret.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *