Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Sommargäster.

31 Jul , 2017, 19.48 Clara Lindqvist

 

 

När jag själv var liten, var jag varje sommar en sommargäst. Man kom till lande genast då skolan tog slut och så kom man tillbaka till stan(Helsingfors) just före skolan skulle börja. I dagens läge är det lite annorlunda men många är nog ändå hela sommaren här i skärgården. Nu när jag bor på Simsalö så ser jag varje år hur ön befolkas för att sedan i augusti, när arbetet och skolan kallar, se hur sommargästerna så småningom börjar packa ihop och bege sig mot stan eller var de nu alla bor. På bilden sitter vi på vårt berömda Butikbåtskaffe som vi ordnar varje gång butiksbåten kommer till Simsalö. Alla tar något från båten, så kokar vi kaffe i branddepån och sitter och pratar en stund. Väldigt enkelt koncept för att stråla samman en stund och umgås. Hastigt städar vi undan bänkar och kaffet och så går alla till sitt. Meningen är just att det skall var enkelt, så att det inte skall börja kännas som ett jobb.

Det är annorlunda att bo på ett ställe som så starkt präglas av sommargäster som Simsalö gör. Vi är ca 20 st som bor här året om men på sommaren är vi nog mångfalt mer, vet inte exakt hur många. Det är också svårt ibland att veta vem som räknas till sommargäst och vem som inte gör det. Det finns många som har sommarställe här på Simsalö eller i närheten, som kommer varje år för nån vecka eller en månad. Sedan finns det många som kommer ut nästan varje veckoslut, många firar jul, påsk och andra högtider här och det känns ibland som ett året runt boende.

 

Det är också intressant att bo på ett ställe där dina grannar varierar beroende på årstid, det medför en spännande dynamik i ett litet samhälle. Det alltid lika roligt när sommaren kommer och man träffar alla igen. Sedan är det ju ett faktum att man inte hinner med allt och alla precis alla somrar men kanske nästa sommar igen=)

Jag tror också att det är en trygghetsfaktor för många sommargäster att det finns de som bor året om här, Simsalö blir inte tomt till vintern.

Och en fördel har jag märkt med att man bor på sitt sommarställe; man behöver inte flytta bort till hösten och slipper en hel del packande…

Läs också

4 kommentarer

  1. kram Marina skriver:

    hej Clara 🙂
    Alltid lika roligt att läsa din blogg <3

  2. Carina Hjelt skriver:

    Tryggt för oss sommargäster att känna er ”året runt skäribon”, som man kan rådfråga om t.ex. olika skärgårdstjänster. Så mycket hinner hända under höst, vinter och vår som en sommargäst inte vet om. Tack och hälsningar från Carina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *