Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Fästingdrabbad

24 Aug , 2021, 21.08 Clara Lindqvist

 

Först hade jag lång paus i mitt bloggskrivande eftersom jag ställde upp i kommunalvalet och när det väl var över hann jag skriva ett par gånger och sedan blev jag sjuk.

Det var veckoslutet före midsommar som de första symptomen med huvudvärk och hosta dök upp. Jag trodde det var vanlig förkylning, gick på coronatest och åt Burana och Panadol. Var sjuk ca en vecka och så var jag helt frisk. Så gör tbe för de flesta och man märker inget mer. Men för en del otursamma individer kommer tbe sedan med full kraft och man blir riktigt dålig.

Under en vecka träffade jag fem olika läkare och det var först den femte som tog mig på allvar och gjorde fästingtesten, ryggmärgsprov och magnetröntgen och döm om allas förvåning när jag sedan hade båda. Då måste de ta testen på nytt för att försäkra sig om att det verkligen var så…. Men ser man på, den fiffiga läkaren som förstått att ta testen, hon hade förstått att ta extra ryggmärgsvätska! Så måste bara ta en ny magnetröntgen och så måste jag en gång till rullas in med huvudet i röntgenapparaten.

Jag låg sedan en vecka på Borgå sjukhus och nu börjar min sjunde vecka som konvalescent. Väldigt långsamt går tillfrisknandet men det blir bättre hela tiden. Det är bara så svårt att ta det lugnt och ta det lugnt när man ingenting annat gjort än tagit det lugnt och så småningom skulle man gärna vilja ha lite mer fart på. Men så fort som jag har varit igång lite mer börjar det spänna runt huvudet och så är det bara att lägga sig ner… och ja, ta det lugnt.

Fästingarna är kräsna djur och tar inte fast på vem som helst. De går omkring på ”värddjuret” och kollar ifall man duger och gör man det så suger den sig fast. Jöje har haft en enda fästing på sin livstid och pojkarna någon enstaka medan jag har haft tiotals. Vår lilla Fia är så van vid att vi har punkkicheck på henne så hon ligger helt avslappnad och tycker det är ganska skönt att bli undersökt =)

Och naturligtvis harmar det att man legat till sängs så gott som hela denna underbara sommar. Men svårt att göra något åt det.

Så ta vaccinet! Jag hade fått den första dosen och när jag skulle få den andra var jag sjuk, så då kunde de inte ge den. Då hade jag redan tbe men det visste jag inte, så jag tog det andra vaccinet där emellan när jag var ”frisk”.

Och det är viktigt att komma ihåg att man haft fästingbett ifall man skulle få symptom som tyder på tbe eller borrelia. Be om test.

Det gjorde jag ju vareviga gång jag kom till Borgå jouren. Och visst är det ju diffusa symptom när man har huvudvärk,feber, uppkastning, balanssvårigheter, så jag kan förstå att det är svårt. Men jag är evigt tacksam för den femte läkaren =)

Tidningen Östnyland gjorde en artikel om detta men jag lyckas inte länka hit den men den går att läsa på Östnyland sida.

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *