Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Skall man få bygga och bo i skärgården?

31 Jan , 2020, 22.25 Clara Lindqvist

 

Här är en bild av vårt Risubacka på Simsalö. Vi har byggt upp vårt ställe från en skogsbacke på ca 30 år. Förr fanns här enbart skog och stället har även i tiderna använts som fårbete. När vi började bygga upp vårt hem, kallades vi för Nybyggarna eftersom det inte funnits byggnader på dethär stället förrut.

Det var inte så där bara att få byggnadslov för ett åretruntboende men efter många om och men så lyckades det. Jag kommer ihåg hur jag fick övertyga den dåvarande bygglovschefen om att jag själv kommer att se till att komma till och från Simsalö. Jag fick lova att inte ringa bygglovschefen vid menföre=)

Deras rädsla var även att jag skulle börja kräva service om jag flyttar ut och bo till skärgården , service som inte finns och som det blir dyrt för kommunen att erbjuda. Mycket har hänt sen dess och med facit i hand så har jag inte ringt kommunen och t.ex bett dem fixa mitt åkande till och från Simsalö. Men jag har nog använt mig av den förbindelsetrafik vi har och varit nöjd över att vi har förbindelsetrafik överhuvudtaget. Och jag är jätteglad över att vi fick ett bygglov i tiderna. Utan det bygglovet skulle vi aldrig ha kunnat skapa vårt Risubacka,vårt hem där vi stortrivs.

Det har alltid förbryllat mig hur svårt det är att få bygga i skärgården. Under de 25 åren jag bott här har jag hört den ena hårresande historien efter den andra om hur svårt det är att bygga. Väldigt många vill hålla kvar skärgården som den ser ut i dag och vill inte se någon utveckling överhuvudtaget. På många andra håll talar man om utveckling och funderar på hur man bäst skall utveckla området och skapa bättre levnadsmiljöer för människan.Men inte i skärgården , den skall finnas kvar som ett ställe dit man åker på sin fritid för rekreation. Jag undrar vilka åtgärder kommuner vidtagit för att främja åretrunt boende i skärgården?

Man talar även varmt om en levande skärgård men ibland känns det som att beslutsfattare helst inte ser året runt bosättning som en del av en levande skärgård. Det är som att man tänker att en byggnad automatiskt innebär en försämring av miljön medan jag tycker att en byggnad även kan höja på skönhetsvärdet. Människan få även hon finnas och synas i vår skärgårdsmiljö.

Jag har suttit med i den arbetsgrupp som jobbat fram en ny byggnadsordning för Sibbo kommun. Av alla arbetsgrupper och allt mitt politiska jobb jag varit med i så var den gruppens jobb det mest grundliga jag varit med om. En av utgångspunkterna var att vi ville göra det möjligt för människor att bygga Sibbo. Dessutom ville jag gärna att även skärgårdsbor skall ha rätt till sidobostad, precis samma rätt som man har på fastlandet. Men nej, nu slog högsta förvaltningsdomstolen fast att man inte kan tänka sig sidobostäder i vår känsliga skärgårdsmiljö.

Jaha…. nu gäller ju sidobostäder bara de fast bosatta så att det är ju inte frågan om tusentals nya byggnader. Jag kan inte se att rätten till sidobostad i skärgården skulle ha en avsevärt negativ inverkan på miljön. Som bäst håller ett privat andelsbolag på och bygger ut vatten och avloppsssystem till skärgården och kollektivtrafik har vi redan.Dessutom bor jag ju här mellan Nordsjö hamn och Sköldvik och ändå anser man att det är sidobostäderna som har så negativ inverkan på miljön. Tillåt mig le=)

Sibbo skärgård hör till de mer bebyggda områden i vår skärgård men på många håll ser man inte ens husen utan enbart flaggstängerna vittnar om att där finns hus, och bryggorna naturligtvis. Men just för att här finns bebyggelse så finns här också jobb för oss skärgårdsbor och därför är Sibbo skärgård är en levande skärgård. Här finns ett stort umgänge mellan alla som vistas här och jag vågar påstå att det är en bra boendemiljö där många människor trivs.Jag skulle gärna se att fler flyttar ut och bo till skärgården och att vi borde göra det möjligt för människor att bo här, inte göra det svårt.

Läs också

2 kommentarer

  1. Grunne skriver:

    Så bra skrivet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *