Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Primörer

27 May , 2020, 22.04 Clara Lindqvist

 

Detta fina veckoslut som vi hade, passade vi på att njuta av det fina vädret och av allt som växer i trädgården och lite runtomkring här på Risubacka.

Min mamma Elvi skulle ha njutit nu när tidningar är fulla av recept på allt man kan göra av vilda växter. Hon använde många vilda växter och jag har fortsatt på många av hennes recept.

Den absolut vanligaste och kanske också lättaste att hitta är brännässlan och soppa på nässla om våren är en höjdare. Jag plockar också nässlor, lägger i en hink, häller på vatten, väntar ungefär en vecka och sedan har man perfekt näring för växterna. Luktar vedervärdigt men bra för växterna.

Sedan är det kirskålen som man skall plocka medan bladen ännu kurrar sig. När de blir större så blir de beska. Och dem finns det också gott om….

Röllekan passar väldigt bra som krydda i soppor eller olika grytor. Har en lite besk smak som påminner lite om rucola.

Och sedan plockade jag ännu duntrav, mjölkört,rallarros: kärt barn har många namn =) De skall också plockas nu när de är små. Så knipsar man av roten, håller dem i kallt vatten i ca 10 min, kokar i saltat vatten tills de är mjuka. Sen pressar man lite citronsaft och citroncest över dem.

Nässlan kokade jag denna gång bara så att bladen mjuknar. Och sedan gjorde jag en paj av bladen. Passar jättebra med fetaost.

Sedan blandade jag de övriga ingredienserna och satt lite vanlig sallad från Ahlbergs i Immersby med. Olivolja, salt och peppar och så var salladen klar.

Ajjo, glömde! Små maskros blad plockade jag också och då skall man ta hela maskrosblad, inte de som är flikiga. Jag har åtminstone lärt mig att de flikiga är mer beska. Och bladen skall vara små.

Det var gott och härlig känsla att ha råvaror på sin egen backa. Men ….. när jag gick där och plockade och kollade att kirskålen var kurrad, maskros bladen hela, rallarrosen små osv osv så visst slog mig tanken hur kort tid det tar att kasta salladspåsen i kundvagnen, betala och komma hem med mycket sallad…

Men fast det är mer jobb så måste man ju intala sig själv att det smakar bättre då man plockat på egen backe=)

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *