Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Nybäcks lampan

10 Jan , 2020, 21.23 Clara Lindqvist

 

Vilket månsken idag!! Jag kom hem med Pörtö line från Gumbostrand kl.17.15 och satt och pratade med Lisbeth och Stigo som skulle till Röysö. När vi närmade oss Simsalö sade Stigo att ” Nu har du Nybäcks lampan som lyser så du hittar hem ”.Och jag hade hört uttrycket förr så visste att det hade och göra med det starka månskenet; att nu behöver man ingen ficklampa då Nybäcks lampan lyser.

Sedan började vi fundera varifrån detta uttryck kommer och det visste inte någon av oss men om Nybäck finns många historier. Han var ett av de många orginalen som fanns förr och jag kan ju bara tänka mig att det kommer sig av något roligt han sagt när månen lyst som den gör i kväll. Och sedan har folk på Simsalö börjat tala om Nybäcks lampan.

Nybäck bodde på Simsalö på Vilhelmsbad med sin fru Fia och han var känd för att vara bra på att dikta. En av hans mer kända dikter har Nisse Bäckblom skrivit ner:

Det var några nyfikna små

som ville se om gäddan hade byxor på

men slumpen vände sumpen

och gäddan dök i böljan den blå

utan simbyxor på.

Det är svårt att få alla fina ljus och skuggor på bild men otroligt fint var det att gå hem från Simsalö bryggan. På onsdag när jag kom hem samma tid försökte jag gå utan ficklampa men det var stört omöjligt och idag skulle det nästan ha gått att läsa en bok i Nybäcks lampans sken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *