Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Julen kom och gick

29 Dec , 2019, 12.39 Clara Lindqvist

 

Alltid lika märklig känsla när juldagarna väl är över, man fixar och fixar och så vips är julen över. Före jul älskar jag att lyssna på julsånger så gott som konstant men när juldagarna är förbi, då smakar det inte mer. Helst skulle jag städa bort julen så fort det bara går. Men helt genast kan man ju inte ta bort allt. Det blir plötsligt så tomt när julen plockas bort.

Vi firade julaftonen på Risubacka med alla traditionella ingredienser; familjen, maten, julsånger, julklappar och spel. Allt var gott och trevligt, så där som en riktigt traditionell julafton skall vara. Det mest exeptionella var att alla gäster kunde åka hem ännu på kvällen. För oss är julen mest förknippad med transportproblem men den här julen hade vi inga problem, utan vi har kunnat åka hur somhelst.

Min mormor, som var från Pockar i Lappträsk, gjorde alltid bondost till julen, min mamma gjorde också ost och det har även jag fortsatt med. För många år sedan läste jag nånstans att man inte skall kasta bort vasslan när osten väl ystat sig utan använda det till bröd. Det blir världens bästa semlor av det och jag började juldagen med att göra semlor.

För övrigt har vi haft sköna lediga dagar, fortsatt med att äta god mat, läst, spelat och besökt släktingar, alla ingredienser för en traditionell jul.

Och jag på den andra soffan… Jätteskönt att ha tid att bara ligga och läsa en hel dag. Underbart.

Jag har haft en hög med böcker som jag inte hunnit läsa och nu har jag snart avverkat hela högen. Det finns så många bra böcker man vill läsa och om högen med olästamenjagvillabsolutläsaböcker bara växer så blir det en aning stress över läsandet. Nu har jag läst högen och kan börja leta efter nya intressanta böcker. Härligt.

Och sen lite ut och gå före mörkret igen faller på. Man får nästan lite skynda sig eftersom den ljusa tiden inte är så lång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *