Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Jakttider i skärgården

30 Oct , 2019, 19.34 Clara Lindqvist

 

Höstjakten på älg och hjort har pågått några veckor nu och det betyder att några dagar i veckan stigs det tidigt upp i vårt hus för att koka kaffe och kakao till termosarna och fixa ihop en matsäck. Sedan är herrarna i huset ute hela dagen och ibland lyckas jakten men oftast kommer de tomhänta hem. Så de som tror att jakt handlar om att bara gå ut i skogen och skjuta ett djur och komma hem, har helt fel bild. Ofta tar det många dagar att kunna hitta ett djur och sedan ännu en god stund att kunna få allt rätt så att man kan skjuta djuret.

Alla som går på jakt vet vad bilden betyder, när man har lyckats skjuta ett djur så får man som trofé en kvist att ha i mössan eller kepsen. Och Ville, som i år har fått sin jaktlicens och gevär, lyckades fälla två älgar under sin första jakt som skytt. Så vi har varit glada och lättade att det gick så bra.

Dessutom tar vi tillvara det mesta från älgen. Så vår trappa har de senaste veckorna varit fulla av olika kärl med vatten och njurar, lever, hjärta, kind och tunga. Så lite som möjligt skall gå till spillo. Ville prövade även att ta bort all kött från ryggraden och det blev som pulled elk, jättegott!Det mesta har vi fryst ner och otympliga bitar malde vi till malet kött.

Nu har de flesta löven trillat ner och det börjar bli ganska grått därute. Så därför satt jag denna härliga höstbild här, så fint det var för några veckor sen.

Babsan har igen färgat garn med svampar och lök och allt möjligt. Det här garnet tävlar med alla färger runtomkring om vem som har finare färg.

Och även blommorna har nu slutligen blommat färdigt för i år. Detta var den sista buketten jag plockade och sedan hällde jag ut all mylla från krukorna, tvättade krukorna och satte dem i lidret för att vänta till nästa vår. Sedan satte jag fem fina Mårbacka pelargoner i bastun. De skall jag försöka få att överleva till nästa vår.

Läs också

4 kommentarer

  1. LOTTI skriver:

    Underbart för Ville att få skjuta älgen 😍🤗🐃👏

  2. Reingard Dirks skriver:

    WAIDMANNSHEIL, Ville! 🦌 🦌

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *