Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Höstlov på Simsalö

20 Oct , 2019, 19.02 Clara Lindqvist

 

Det här höstlovet är jag glad att jag inte åkt bort utan njutit av den fina hösten på Simsalö. Färgerna har varit otroliga.

Jag fick en inbjudan att följa med på en skogsutfärd till Engisberget på Simsalö. Berget ligger inte långt borta men man får klättra lite. För barnen i åldern 6-10 så var det ju inget problem men vi tre tanter, som var med fick lite anstränga oss. Men när man väl kommer upp är det en stor bergsplatå som breder ut sig och den är perfekt för lek. Den riktigt inbjuder till att springa omkring.

Kaffe med äppelkaka smakar extra bra på en skogsutfärd och vi njöt.

Det var härligt att se hur barn börjar leka med allt som finns tillhanda: stora stenar, grenar, omkullfallna träd, mossor och pinnar osv. Det är bara helt enkelt så att man som vuxen måste ge dem möjlighet till att vara i naturen, eller någon annan plats där barn ges möjlighet att leka.Och vad de hittade på, jag satt tyst och bara njöt av deras lekar.

Problemet är att man ofta tror att man måste ge barnen så mycket för att de skall få uppleveleser. Att de skall få ta del av allt som finns till buds. I dag finns det bara så många olika valmöjligheter att risken är att allt blir för mycket och man klarar inte av att uppskatta någonting till slut.

Mer än tidigare generationers barn behöver dagens barn tid för att kunna komma in i den fria leken för att utveckla sin kreativitet och sig själva som människor. I lekens stunder formas deras tankar så att de kan komma tillrätta med sig själv och andra. Och på så sätt övar de inför riktiga situationer.

Och det lyckades bra under vår skogsutfärd så än finns det hopp för mänskligheten =)

Läs också

2 kommentarer

  1. Reingard skriver:

    Vilken poetisk realistisk landskapsbild – som en målning av en flamlänsk renässansmålare!
    Warum in die Ferne schweifen? Sieh, das Gute liegt so nah? (Goethe)

    • Clara Lindqvist skriver:

      Gräset är inte alltid grönare på andra sidan=) I bland blir man bara blind för det som finns framför näsan. Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *