Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Närproducerad mat

9 Oct , 2019, 06.47 Clara Lindqvist

 

Förra fredagen var jag på Hanaholmen på deras evenemang Nordiska nätter och deltog i en workshop om närproducerad mat med Viktor Eriksson från Åland. Han är kökschef på konferensön Silverskär på norra Åland. Han gör närproducerad mat av lokala råvaror och jag tyckte det verkade skoj att man först bjuder gästerna på mat och sedan får de gå ut och se var tex harsyran, röllekan eller mjölkörten växer.

Dessutom fick vi smaka på väldigt goda maträtter som Viktor tillrett och han hade gjort en majonnäs som var verkligt god. Det var en vanlig majonnäs och sedan hade han satt i svamppulver gjort på Karl Johan svamp. Otrolig smakupplevelse!

Så på söndag for vi hela familjen till Granö för att plocka svamp. Jag ville absolut testa på att göra pulver av torkad Karl Johan svamp och för att kunna göra det måste vi ju hitta svampen!

Det var skönt att gå i skogen i flere timmar och

visst hittade vi svamp.

Och sedan började vi feja i köket och gjorde en massa rätter, bara på allt som fanns tillhanda. Vi bjöd Grunne över på mat och gott var det.

Men allra godast var nog dessa smörstekta kantareller med salt och peppar, på ett rostat bröd med lite,lite pecorino och persilja. Mums!

Snart är det dessutom jakttider med ännu mer närproducerad mat att vänta på.

Så jag drömmer om att ordna turer till oss där vi skulle bjuda på närproducerad mat av olika slag olika tider på året och helst så att gästerna skulle kunna plocka först och sedan skulle vi tillsammans tillreda den. Får lägga det i femårsplanen och under tiden smaka på andras närproducerade mat och förkovra mig i allt som kan tillredas av naturens produkter.

Läs också

3 kommentarer

  1. Grunne skriver:

    Tack för jättegod middag. Allt var så gott. Det är så roligt att blu bjuden till Clara med familj. Man får ofta smaka på något nytt, som man inte ätit tidigare. Nu gjorde hon en svampsoppa på dricka, mums! Samt även en älggryta och ungsstekta rödbetor med getost, mycket gott, för att inte tala om kantarellsmörgåsarna…Tack!

  2. Grunne skriver:

    På fårticka sku det vara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *