Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Nu kan oktober komma

29 Sep , 2019, 21.49 Clara Lindqvist

 

Det blir nästan lite stressigt med september månad och allt som skall skördas. Visst är det helt härligt att komma hem och kunna ta potatis och rödbetor från landet, likaså sallad och örter. Tomaterna i växthuset blir bara rödare, likaså paprikorna och jag kollar ivrigt igenom min senaste kokbok, systrarna von Sydows Maten, livet och samtalen runt köksbordet för att prova på nya rätter. Idag när vi åt middag var det dock väldigt traditionellt och allt var från Simsalö: potatisen, rödbetorna, svampsåsen och rådjursköttet. Så visst känns det extra bra med närproducerad mat.

Skogen är dessutom full med svamp och det är omöjligt för mig att gå hem från Sibbes brygga utan att plocka med mig alla svampar på vägen. Och de skall ju inte bara plockas utan rensas och sen torkas eller frysas in. Så ibland tänker jag att gå förbi nu bara, plocka inte allt men det är stört omöjligt! Och så arbetar jag hela kvällen med svamparna.

Victoria plommonträdet är så fullt med plommon, vi äter och delar ut till grannen men en del gjorde vi till plommonsylt med kardemumma. Gjorde 10 brukar förra året men varevigaste en burk möglade.. Så sur över allt bortspilld arbete och råvara. Därför var jag mycket noggrann i år med att se till att alla brukar var ordentligt rengjorda och efter rengöringen så rörde jag inte burken på insidan. Och det lyckades bra.

Äppelträden har så mycket äpplen att allt inte blir använt. Grönkålen är en bra grönsak för den behöver inte skördas nu, den kan gått stå där och växa till sig än.

Så fast det är roligt ser jag nästan lite fram emot kalla, kyliga dagar i oktober då man inte har fullt upp med sin trädgård. Högst en tur till svampskogen….

För mig är det bra med olika årstider, jag stänger trädgården och inväntar ny inspiration under vintern. Så småningom börjar jag läsa trädgårdsböckerböcker, se på trädgårdsprogram och planera inför en ny säsong. Men det är långt dit, nu skall jag njuta av oktober!

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *