Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Vår skärgårdstrafik

18 Sep , 2019, 21.25 Clara Lindqvist

 

Idag deltog Grunne, Synne, Rea, Babsan och jag i en tillställning om vår skärgårdstrafik. Om man skall tänka sig en framtid och en utveckling av skärgården så behöver vi nog ha en fungerande trafik. Människor vill ha det åtminstone lite bekvämt och om man redan är så äventyrslysten att man flyttar ut till skärgården, så känns nog en fungerande trafik som ett måste. Och åtminstone jag ser att betydligt fler skulle kunna bo ute i skärgården och jobba på fastlandet. Man måste bara skapa möjligheter för det, och då är trafiken en av dem.

Det var Borgå och Sibbo som tillsammans ordnat ett tillfälle för oss som använder skärgårdstrafiken i de kommunerna, att komma samman och diskutera framtiden och önskemål. Skillnaden mellan Borgå och Sibbo trafiken är att Borgå har en reguljär rutt som måste upphandlas vart femte år medan Sibbo trafiken är en understödd trafik och den måste varje år förhandlas om, vilket gör att den är mer osäker. Så en av de första och viktigaste sakerna för oss är att trafiken i Sibbo borde jämställas med Borgå trafiken. Det är dessutom samma trafikidkare, Pörtö line som upprätthåller båda trafikrutterna. Det som jag irriterat mig över att jag inte kan ta båten från Simsalö till Pörtö, fastän båten åker dit. Jag skall enligt reglerna ta båten till Gumbo, sedan köra till Kalkstrand och därifrån båten ut till Pörtö….. Men skulle även Sibbo trafiken vara reguljär, då skulle man kunna göra det.

På bilden ser man hur många som är skrivna i Sibbo skärgård och det vi fick veta var att av all skärgårdstrafik i Finland så är Sibbo trafiken faktiskt vettig att ordna eftersom det inte är så långa sträckor och relativt många som använder den. Men Sibbo och Borgå behöver samarbeta för att vi skall kunna ha en bra skärgårdstrafikservice.

Vi var många på plats och lyssnade till NMT centralens representant som berättade om trafiken och sedan skrev vi på post it lappar våra önskemål. Jag skrev

  • att Sibbo trafiken skall bli reguljär
  • fler kvällsturer vid menförestid
  • en pall som man kan stiga av via vid Simsalöbryggan

Den sista är liksom lättast att ordna, en tur till Ikea och så är det fixat=)

Sedan hade vi en trevlig tur hem i kvällssolens sken. Och det är ju det andra fina med trafiken, att det är trevligt att sitta och prata med folk och dessutom emellanåt träffa helt nya människor.

Läs också

3 kommentarer

  1. Grunne skriver:

    Ja, det var ju ett intressant ämne som diskuterades. Hoppas vi i fortsättningen får behålla vår bår som för oss tryggt till fastlandet och så hem igen i väder som väder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *