Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Oj,så mycket blåbär!

12 Aug , 2019, 20.46 Clara Lindqvist

 

Varje gång vi har gäster eller någon går förbi vår tomt så hör vi alltid Oj,så mycket blåbär ni har! Och det har vi verkligen, vi har så mycket blåbär att det inte är riktigt klokt. Vi har funderat vad det kan bero på; att vi har en vattenkälla på tomten, att vi har fällt träd och det är ljust, att vi har en stenig backe som ger mineraler? Helt säkra är vi inte. Och det är så konstigt att när man går längs med stigen som går ovanför vårt hus i skogen, så är det tomt på blåbär ändå tills man kommer till vår tomt; då blir det blått. Sedan går man vidare och när vår tomt tar slut, så tar även blåbären slut.

Fast den bästa orsaken till varför vi har så mycket blåbär är nog den att Jöjes mamma Majbritt var en verkligt duktig blåbärsplockare och hon hade mycket blåbär på Granö där hon bodde. Nu i sommar fanns där inte heller blåbär så vår granne Jonna tänkte att det är hennes blåbärslycka som flyttat med Jöje till Risubacka. Så är det nog säkert,för någon annan vettig förklaring till den grandiosa blåbärsskörden har vi inte kommit på.

Vi har så mycket blåbär så vi bjuder in alla grannar som vill plocka att komma över. Här är det Lina, Jonna och Alva som kommer för att plocka.

Vi har köpt några små plastpallar som man kan låna, söka upp ett riktigt bra ställe, sätta sig ner och plocka.

För många år sedan började våra pojkar med att sälja bläbär och det har de fortsatt med. Men vi har aldrig kunnat plocka slut vår backe på blåbär fast vi både säljer, fryser in, äter för brinnkära livet och bjuder in alla som bara vill att plocka. I år har jag räknat ut att det plockats ca 140 liter på ett ca 250 kvadrat meters område.

Varje höst när blåbärsbladen faller ner ser jag alla miljoner blåbär som är kvar. Och det gör mig så ledsen att alla dessa fina bär fulla med vitaminer och vad allt de innehåller, bara faller ner till marken……

Läser som bäst Maria Borelius bok Hälsorevolutionen och inser att vi har världens apotek på backen. För snart mognar även lingonen och i år skall jag plocka även dem, för maken till hälsobär finns väl inte på hela jordklotet!

Läs också

2 kommentarer

  1. Grunne skriver:

    Tack Clara för att vi får plocka varje år på din backe. I år har jag hittills plockat ca 35 liter, och skall plocka i morgon igen…om det inte regnar. Så skönt att sitta i skogeni sina egna tankar, på en pall…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *