Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Utfärd till Pörtö

29 Jul , 2019, 23.39 Clara Lindqvist

 

Det senaste veckoslutet var det varmt, mycket varmt. Då är det tur att man bor på en ö och att man kan ta båten och åka ut till havs, där det i alla fall fläktar mer än på Simsalö. Vi tog granne Grunne med oss och åkte ut till Pörtö.

Det är bara att åka ca 5 minuter från oss ut mellan Sandholmen och Svedjeholmen och sedan svänger man utåt mot Sibbofjärden och ett helt nytt landskap öppnar sig. Öppet, fint havslandskap alldeles bakom knuten. Det här veckoslutet ser det visserligen fint ut på bilden men de facto var havet grönt av alger.


Så såg det ut hela vägen till Pörtö. Det konstiga med algerna är att de blommar värre ute till havs än närmare fastlandet. Så när många beger sig utåt med båt för hitta ett ställe där man kan simma så skall man göra tvärtom; söka sig inåt och gärna till ett ställe där det lite strömmar, eller blåser. Det finns många åsikter om huruvida man kan simma i vatten där de finns alger och den saken får alla bestämma själv.
Infarten till Pörtö via Nokasundet tycker jag att är en av de finaste miljöerna i vår östra skärgård. Man kommer åkande över havet, puttrar in genom sundet och sedan öppnar sig ett litet skärgårdssamhälle där innanför.Och på lördag var ju vädret bara helt perfekt.
Den gamla skolan på Pörtö är en samlingsplats för olika evenemang och på lördagar ordnas där café. Den här dagen var det fullt med folk och det var just och just att vi hann få av den underbara räksmörgåsen som där serveras. Och örfilarna naturligtvis, finns ej lika goda någon annanstans vågar jag hävda.
Eller café heter det ju inte på Pörtö utan Kafimysso. Och där finns även hantverk och annat som man kan köpa med sig. I skolan finns också en fotoutställning om livet förr på Pörtö.
Och som det är när många människor kommer samman så hittade vi en hel del bekanta på skolgården och där satt vi och njöt av sommaren, bullarna och det goda sällskapet. Det är faktiskt värdefullt att det ordnas en Kafimysso på Pörtö, jättekiva utflyktsmål för alla som rör sig med båt i Sibbo och Borgå vatten. Nöjda och glada åkte vi sedan hem. Det tog ca 30 minuter att köra hem till Simsalö och då hade vi besökt en helt annorlunda miljö. Närturism när den är som bäst.

Läs också

En kommentar

  1. Grunne skriver:

    Det var en underbar dag. Jag som besökte Pörtö för första gången i mitt liv vill gärna dit igen, för att ströva omkring litet på ön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *