Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Gumbostrand FBK övar

25 Apr , 2018, 22.40 Clara Lindqvist

 

I går när jag kom hem från jobbet så övade Gumbostrand FBK sjöräddning. Det var så intressant så jag och Jöje blev och tittade.

Samtidigt passade vi på och pratade med ”offret” som låg och väntade på räddningen i det kalla vattnet. Även om man har våtdräkt och allt på, så blev det lite kallt i alla fall och vi funderade på hur det skulle vara på riktigt. Väldigt länge skulle man inte överleva.

För länge sedan när jag gjorde radioprogram för Radio Mellannyland så intervjuade jag några skärgårdsbor som sålde fisk vid Kolera bassängen i Helsingfors. Jag frågade en av dem varför de inte använder flytväst och då svarade han att ” denhär tiden på våren är det nog bättre med en tegelsten runt foten”.
Det han alltså menade var att det är värre med en flytväst för då blir man liggande i vattnet. Med en tegelsten eller två sjunker man hastigt till botten.

De skickade ut en annan man med våtdräkt med en typs båt och sedan bogserades offret till bryggan.

Det är livsviktigt att vi som bor i glesbygden har en frivillig brandkår som kan rycka ut när det behövs.

Jag såg att många bilar körde sakta och tittade vad som riktigt stod på och då inser jag att jag ser ut som en av dem som står och fotar när olyckan är framme. Inte hjälper till utan fotograferar… Just snyggt!

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *