Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Strömmingstider

1 Oct , 2017, 09.32 Clara Lindqvist

 

Så här passligt när strömmingsmarknaden i Helsingfors börjar så har vi fått mycket strömming. Vi fiskar inte själva men när man fiskar strömming då kommer det oftast så mycket att man får mer än nog. Så när våra bekanta fiskar, brukar de oftast dela med sig av fångsten och då är det fest.

Dessutom hade Jöje både fixat fisken och rensat den, så när jag kom hem var det bara att steka. Och vi hade egen potatis som jag gjorde mos av och rullade sedan strömmingen i rågmjöl, stekte i smör och saltade.Det var så gott att vi bara satt helt tysta, åt och njöt.

Det som ännu gör det så gott är väl att man får det så sällan.Visst skulle man ju kunna köpa strömming i butiken och äta oftare men just detta att man får det sällan, gör att det smakar ännu godare. Och så vet man att den är fångad här och att vänliga grannar delar med sig.Då smakar det!

Sedan ville ännu Jöje och vår son Ville testa hur det är att röka strömming i en liten röklåda och det blev ju också helt otroligt gott. De som röker och säljer böckling, som rökt strömming ju heter,har stora rökugnar men så här för hemmabruk gick det riktigt bra med en liten röklåda.Eller rökugn säger nu ingen här påpekade Jöje,utan i Sibbo skärgård heter det bykeluun!!!

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *