Clara Lindqvist bloggar om livet i skärgården

Okategoriserade

Risubacka eller Blåbärsbacka?

20 Aug , 2017, 19.18 Clara Lindqvist

 

När vi flyttade till Simsalö och köpte stället Backa så tyckte vi namnet lät lite tråkigt och vi ville ge stället ett kivogare namn. I samma veva köpte våra vänner ett ställe och de tyckte lika. De hade många enar på sitt ställe och döpte tomten således till Enbacka. En kall vinter gick det sen så galet att alla enarna frös och Enbacka stod där utan enar….

Vårt ställe har blåbär. Vårt ställe har så mycket blåbär att vi aldrig ännu plockat tomt här, fastän många grannar hjälper till och jag brukar skämtsamt meddela att Risubacka blåbärssjälvplock har öppnat. Eftersom detta var en skogstomt när vi köpte den så har vi fällt en hel del träd och följaktligen har vi haft risun, som vi varje år försöker bli av med. En tid tyckte jag att det enda vi hade var en massa risuhögar överallt.

Och då kom jag på det! Jag hade så gärna velat döpa stället till Blåbärsbacka eftersom vi börjar bli smått kända för våra otroligt fina blåbär men… jag ville inte riskera att döpa stället till Blåbärsbacka och sen skulle blåbären ta slut. Men det som gärna får ta slut är risuna=) så därför heter vårt ställe Risubacka.

 

Och Blåbär är ju så fruktansvärt gott och passar till allt möjligt. Jag har denna sommar blivit speciellt förtjust i olika smoothien gjort på blåbär.Här är en som innehåller yoghurt, havremjölk, havregryn, banan och blåbär. Och så strör man brynta havregryn och färska blåbär på.

Vi brukar uppmana våra grannar att komma och plocka för alla år blir det blåbär kvar och det känns synd att de bara sen faller ner. I år har vi redan alla tillsammans plockat 120 liter och det bara ca 10 m från huset. När pojkarna var yngre brukade de sälja blåbären men nuförtiden är det mest jag som plockar. Det är meditativt att efter arbetsdagen sätta sig på en pall i vår backe och lugnt plocka blåbär medan alla tankarna irrar omkring i huvudet. Småningom medan skymningen kommer blir tankarna långsammare och man blir lugn i själen.

 

Läs också

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *